torsdag 6. januar 2011

mmm, muffins!

Fikk en god frosting-oppskrift av en venninne som jeg bare måtte prøve ut, for jeg lager som regel "frosting" av kun melis, noe som kan bli litt kjedelig i grunn! Har forresten aldri laget ordentlig frosting før, slik man bruker på de amerikanske cupcakes'n, så jeg var svært spent på resultatet;) Jeg fant tidlig ut at dette måtte være en stor oppskrift, så jeg tenkte det holdt sikkert med å halvere den. Ville ikke ha frosting på alle muffinsene, for samboeren min liker ikke sånt "sukkersøl":P Det ble mer enn nok frosting!;P Jeg lagde vanlige "små" muffins, omkring 24 stk. og jeg hadde vel frosting på 10 stk. Det var sikkert nok frosting til alle 24 muffinsene... Fått høre at man skal ha på MYE, så kan hende jeg ikke hadde på så mye som jeg burde, selv om jeg syns det var mer enn nok!

Før jul så bestilte jeg, mamma og en venninne oss litt krydder og slikt fra den supre krydderbutikken i Sverige (som jeg har nevnt tidligere i bloggen min, da jeg bodde i Sverige). Jeg tok litt av på bestilling av kakepynt, så nå har jeg masse kakepynt + litt essenser og konditorfarger! Da er det morsomt å bake, spesielt muffins med frosting i alle farger og med ulik kakepynt!:D Har ikke hatt så mye bruk for kakepynten og konditorfargene, men fikk endelig prøvd de! Det ble hvit og lys lilla/rosa farge på frostingen. Så søtt! Og litt forskjellig kakepynt, både gull og sjokolade:)


Denne oppskriften brukte jeg til muffinsene:
Marmormuffins (navnet sier deg kanskje noe! Ja, det er samme prinsippet som marmorkaken. Man "marmoriserer" muffinsen)

Ingredienser: 
200 g smør
200 g sukker
2 ts vaniljesukker
3 egg
300 g hvetemel
2 ts bakepulver
1 dl melk
2 ss kakao (eller 3-4 ss dersom jeg bare lager sjokolademuffins)

Jeg lagde sjokolademuffins denne gangen!

Fremgangsmåte:
Pisk mykt smør, sukker og vaniljesukker til smørkrem. Pisk inn eggene, ett om gangen. Sikt sammen mel og bakepulver.

Rør dette inn i deigen vekselsvis med melken.

Del deigen i to deler og bland kakao i den ene delen.

Ha papirformer i muffinsbrett (se tips). Fyll lys og mørk deig i formene til de er ca 3/4 fulle. Marmorere deigen litt med en kniv.

Stekes midt i ovnen ved 175°C i ca 20 min. Avkjøl i noen minutter før muffinsene forsiktig hvelves ut av muffinsbrettet.

Jeg har to brett med muffinsformer (slike med slippbelegg fra Ikea) og så setter jeg papirformene oppi, så slipper jeg at de siger ut og jeg slipper å bruke olje/smør for å smøre formene!

 
Denne oppskriften brukte jeg til frostingen:
Vanilla Buttercream:250 g smør
2 ts vaniljeessens
1 dl melk
12-16 dl melis
konditorfarge – gjerne ulike farger

Pynt:
kakestrøssel – gjerne ulike typer

Fremgangsmåte smørkremen:
Til vaniljesmørkremen piskes mykt smør, vaniljeessens, melk og 4 dl av melisen i 3-5 minutter på middels hastighet (jeg har ikke prøvd det selv, men vil tro at man kan ha i essensen helt til slutt, når man har blandet i alt av melis (se nedenfor), for så å dele opp kremen i flere deler og tilsette andre essenser enn vanilje). Smørkremen skal da være luftig og smidig.
Tilsett mer melis, 2 dl av gangen, og pisk ca 2 minutter mellom hver gang, til smørkremen er tykk og har god smørekonsistens.

Hvis du vil ha forskjellig farge på toppen av muffinsene, må du fordele smørkremen i ulike skåler og farge dem hver for seg med litt konditorfarge.

Smør kremen på toppen av muffinsene. Du får den karakteristiske fasongen ved å først smøre et tykt lag over hele muffinsene med en smørekniv. Ta så kniven og lag en grop i spiralmønster på hver muffins. Jevn til kantene (jeg brukte sprøyte med stjernespiss. Man får da det samme resultatet, om ikke bedre, og dette kan være en like enkel måte å gjøre det på. Man kan jo også bytte spiss underveis for å få ulikt mønster på muffinsene). Dryss over ulike typer kakestrøssel.
 
Sett muffinsene i kjøleskapet, slik at kremen stivner.


Til denne frostingen er egentlig denne cupcakes-oppskriften (tror det er denne som er hentet fra Sex and the City):
Ingredienser:
250 g smør
4 dl sukker
4 store egg
2 dl melk
6 dl hvetemel
3 ts bakepulver
1 ts vaniljeessens (evt. en annen essens om man ønsker det)

Fremgangsmåte cupcakes:
Pisk smøret mykt. Tilsett sukkeret og pisk i ca 3 minutter til du får en meget luftig smørkrem. Pisk inn eggene, ett om gangen og pisk godt mellom hvert. Pisk inn vaniljeessens. Sikt sammen mel og bakepulver. Bland dette inn i smørkremen vekselsvis med melken. Bruk mikser, men ikke pisk lenger enn nødvendig for å få deigen godt blandet.

Ha papirformer i muffinsbrett. Fordel deigen i formene til de er ca 3/4 fulle.
 
Stek midt i ovnen ved 175°C i 20-25 min. Avkjøl muffinsene i formen i 15 min. Løsne dem forsiktig og ta dem ut av muffinsbrettet. La de bli helt kalde.


Picturetime! Ble svært fornøyd med resultatet på muffinsene;)







Jeg syns disse ble veldig fine, hihi! De smakte godt også;)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar